Mijn naam is Corné Mulders en ik ben nu ruim 3 jaar directeur van de IT afdeling van het UMC Utrecht. In het UMC Utrecht zelf hebben we als adagium dat we alles wat digitaal kan voor patiënten, ook digitaal willen aanbieden. Net zoals in alle andere industrieën: Wij dwingen niet, maar maken het digitaal zo gemakkelijk en toegankelijk dat wij denken dat we patiënten daarmee goed kunnen helpen. Want waarom zou je naar het ziekenhuis komen voor een controle als je dat net zo goed thuis zelf kunt doen ? En waarom zou je naar het ziekenhuis komen als je je consult ook net zo gemakkelijk via video-consult kunt doen? De afgelopen tijd hebben we gezien dat zowel artsen als patiënten deze “juiste zorg op de juiste plek” steeds meer zijn gaan waarderen en gebruiken. Wij geloven dat dat ook na de Covid-crisis zo blijft.

Daarnaast zijn wij in het UMC Utrecht ervan overtuigd dat wij een verantwoordelijkheid hebben om de gehele regio zo goed mogelijk te helpen bij het verbeteren van de zorg. Onze missie is “Samen verbeteren we de gezondheid van mensen en creëren we de zorg van morgen”. Met dat laatste bedoelen we dat het onze rol is om nieuwe innovatieve methoden van gezondheidszorg te ontwikkelen. En deze methoden beschikbaar te maken voor zo veel mogelijk anderen. Zo hebben we de afgelopen tijd ook de Corona Check app uitgerold in de regio, niet specifiek voor de UMC Utrecht patiënten, maar juist voor iedereen in de regio om te voorkomen dat huisartsenposten en ziekenhuizen overladen zouden worden met vragen.

In diezelfde lijn zie ik het initiatief dat we vele jaren geleden hebben genomen tot het oprichten van PAZIO, het platform waarop je als patiënt al je zorginformatie op een gemakkelijke manier bij elkaar kunt inzien. Zelfs na al die jaren is er nog geen vergelijkbaar platform in Nederland dat zo gemakkelijk en duidelijk toegang geeft tot overkoepelende zorginformatie voor een patiënt. Maar wat we gemerkt hebben is dat ieder voordeel zijn nadeel heeft: het portaal is bedoeld voor een brede doelgroep in de gehele regio, maar daarmee is het ook best een lastig kip-ei-verhaal. Want hoe meer zorgverleners aangesloten zijn, hoe meer waarde het portaal heeft voor de patiënt. Tegelijkertijd hoe meer patiënten er op zitten, hoe belangrijker het is voor een zorgverlener om er op aan te sluiten. Dat is dus een klassieke “kip-ei” discussie. Ik ben daarom blij dat we vanuit PAZIO in gesprek zijn gegaan met vele stakeholders in de regio om te kijken hoe we de uitrol kunnen versnellen. Ik geloof dat het echt een grote toegevoegde waarde is voor de patiënt en daarmee dus ook grote toegevoegde waarde voor de zorg die alle zorgverleners willen bieden. Voor zorgverleners biedt het PAZIO platform een service naar ingeschreven patiënten op het gebied van zorg en welzijn. Tevens ontwikkelt het platform zich naar het delen van informatie en actief acteren in het netwerk van de patiënt “connected care”. En uit onderzoek blijkt dat een goed geïnformeerde patiënt beter zelf de regie kan nemen en daarmee gezonder zal worden!