Eind vorig jaar is Marianne de Jong gestart als directielid bij PAZIO. De hoogste tijd dus om Marianne wat beter te leren kennen. Hierbij haar verhaal: Als kind groeide ik op met het idee om mensen beter te willen maken en het was dan ook niet vreemd dat ik medicijnen wilde gaan studeren. Helaas werd ik uitgeloot en ging ik naar de HBO-V die ik vervolgens succesvol heb afgerond. Mijn eerste baan was in het UMC Utrecht en al snel ging ik naar het Antonius ziekenhuis om de opleiding tot Intensive Care verpleegkundige te volgen. De jaren daarna kwam ik terecht in het management van ziekenhuizen en had een voorkeur voor reorganisatie trajecten. Na mijn studie bedrijfskunde eind jaren 90 verruilde ik de non-profit sector voor ‘de andere kant van de medische zorg’.

De afgelopen 20 jaar heb ik bij verschillende internationale organisaties commerciële functies met een grote eindverantwoordelijkheid gehad. De combinatie zorg en IT intrigeerde me; zo bleef ik dichtbij mijn wortels en voelde me toch ook nog steeds professional in de zorg maar dan vanuit een ander perspectief. Mijn drive om patiënten beter te maken zette ik om naar het ‘beter maken van de zorg’ met IT als middel.

Vorig jaar besefte ik echter, nadat mijn moeder ernstig ziek was, dat ik het miste weer dichterbij de zorgprofessionals te staan. Voor mij werd de afstand tot waar het echt gebeurde te groot. Tijdens haar ziek zijn was het dramatisch gesteld met de informatievoorziening tussen de diverse zorgverleners. Hoe kon dat? Waar is het resultaat van het werk dat we de afgelopen jaren hadden verzet en waar zijn de systemen die juist die informatiestromen inzichtelijk moeten maken?

Het roer moest om en ging om! Ik wilde weer bijdragen aan de totstandkoming van betere zorg. Ik heb mijn baan opgezegd en ben gaan werken als ZZP’er. PAZIO kwam snel in beeld en dat lijkt en voelt heel logisch. Het voelt als thuiskomen in een vertrouwde organisatie. Bekend terrein waar ik met de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, een waardevolle bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van communicatie en IT in de zorg.

Naast mijn werk voor PAZIO voer ik losse adviesopdrachten uit. Ook in mijn vrije tijd houd ik me bezig met gezondheid. Ik ben voor mijn werk regelmatig in het Caribisch gebied geweest en merkte dat daar behoefte is aan projecten die voorkomen dat jongeren ontsporen. Om dat vorm te geven, richt ik nu de stichting “AMIGOAL” op waarbij de focus ligt op jeugd en jongvolwassenen om gezondheid en welzijn te bevorderen. Dat doen we samen met de lokale bevolking door lifestyle, onderwijs en sport te koppelen. Ook ben ik bestuurslid bij de NVHP (Nederlandse Vereniging voor Hemofilie Patiënten). Mijn vader had hemofilie en mede daarom is de zorg van jongs af aan een rode draad in mijn leven. Ook mijn zoon heeft hemofilie A; de zorg blijft dus.

Het voelt goed om na de jaren in het bedrijfsleven nu naast mijn werk ook maatschappelijk, onbezoldigd, iets bij te dragen. Dat maakt me veel “rijker” als ooit tevoren.

Als echte “verbinder” word ik er blij van als mens en toepassingen verbonden worden waardoor de zorg beter wordt. Ik wil, zeker met PAZIO als middel, de wereld een beetje mooier en beter maken.